T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Bolu İl Sağlık Müdürlüğü izzet Baysal Devlet Hastanesi

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Bolu İl Sağlık Müdürlüğü izzet Baysal Devlet Hastanesi

GÜNEŞİN ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMAK İÇİN ÖNEMLİ ÖNERİLER

Güncelleme Tarihi: 13/07/2021

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı İzzet Baysal Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzman Dr. Serap KAYHAN güneşin zararlı etkilerinden cilt sağlığımızın korunması amacıyla önerilerde bulundu.

• serap.jpg

Güneş ışığı dalga boylarına göre; ultraviyole, görünür ışık ve infrared ışın olarak adlandırılan elektromanyetik ışınlardan oluşur. Dünyaya gelen güneş enerjisinin % 5’ini UV oluşturur. UVA; camdan geçebilir, deride yaşlanmaya ve kırışıklık oluşmasına neden olur. UVB; camdan geçemez, güneş yanığı, bronzlaşma kırışıklık gelişmesi, foto yaşlanma ve deri kanseri gelişiminden sorumludur. Akut UV maruziyetine bağlı aralıklı güneş yanığı olması deri kanseri riskini önemli derecede artırmaktadır. Kronik UV maruziyeti; kuruluk, deride düzensiz renk değişikliği, kırışıklık, deride kalınlaşma ve kılcal damar gelişimi ve deri kanserine neden olabilmektedir.

Kişiler saat 10.00 ile 16.00 arasında dışarıda zaman geçirmekten kaçınılmalı, güneşten koruyucu kıyafet giyilmeli ve 30 veya daha yüksek SPF değerinde güneşten koruyucu ürün seçilmelidir. Güneş koruyucular dışarıda iken her 2 saatte bir yenilenmelidir. Yüzme, terleme ve diğer aşındırıcı hareketler sonrasında da yenile gerekmektedir. Geniş siperlikli şapka kullanılması, UVA ve UVB blokajı yapan güneş gözlüğü kullanılması ve solaryuma girilmemesi önerilir.

Çocukluk çağı güneşin fotokarsinojenik etkileri için özellikle savunmasız bir dönem olduğu için çocukluk ve ergenlik döneminde güneşten korunma son derece önemlidir. Çocukluk ve ergenlik döneminde düzenli güneş kremi kullanımı gelişebilecek deri kanseri sıklığını önemli oranda azaltabilir. 6 aydan küçük bebeklerin olabildiğince direk güneş ışığından uzak tutulması önerilir. 6 aydan büyük çocuklarda giysi ve gölge ile mümkün olduğunca korunmanın yanı sıra maruz kalan deri bölgesine en az SPF 30 değerinde, geniş spektrumlu, suya dayanıklı güneş koruyucu krem kullanılması önerilir.

GÜNEŞ KORUYUCU KREMLER YAZ-KIŞ KULLANILMALIDIR

Güneşten koruyan bir ürünün sağladığı koruma faktörü güneşten koruma faktörü (SPF) ile değerlendirilir. Güneşten koruyucu kremlerin uygulama kalınlığının SPF üzerine belirgin bir etkisi vardır. Yüz, saçlı deri ve boyuna 1 çay kaşığı, her bir kola 1 çay kaşığı, gövdeye ve her bir alt ekstremiteye 2 çay kaşığı olmak üzere tüm vücuda 9 çay kaşığı ürün kullanılmalıdır. Güneş koruyucuları yenilemek ürünün kalınlığını artırır ve daha güvenilir koruma sağlar. Güneşten koruyucu kremlerin kullanılabilmeleri için kozmetik açıdan uygulanabilir, UVA ve UVB’nin her ikisine karşı koruyucu, fotostabil ve dayanıklı olması yanında irritasyon oluşturmadan kolay uygulanabilir olması gerekmektedir. Güneş koruyucu seçerken sadece SPF değerine değil, ek olarak su direnci, UVA koruması ve fotostabilitesine de dikkat edilmelidir. Kişiler 30 veya daha yüksek SPF değerinde güneş koruyucu seçmelidir. Güneş koruyucular yaz-kış her mevsim sürülmelidir.