Bebek Dostu
21 Nisan 2022

Bebek Dostu

Anne sütünün özendirilmesine, annelerin emzirme konusunda bilinçlendirilmesi ve doğru emzirme alışkanlıkları kazandırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları doğum ve çocuk hizmeti veren hastanelerde 1991 yılında Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı başlatılmıştır. Başlatılan bu programın amacı ise emzirmenin başarılı ve kalıcı hale gelmesini sağlamak olarak belirlenmiştir.

Hastanemiz 2002 yılından itibaren “bebek dostu hastane” olmakla birlikte, 2018 yılında “anne dostu Hastane” ve “bebek dostu yenidoğan yoğun bakım” unvanlarını almıştır.

Hastanemiz anne sütü ve emzirme konusunda bilgi veren, doğum esnasından hemen sonra, bu konuda gerekli eğitimleri almış sağlık çalışanları aracılığıyla annelerin bebeklerini en iyi şekilde emzirmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedirler.

Bebek Dostu Hastane olarak tüm çalışanlarımız anne sütü eğitimi almaktadır.
Gebelik, doğum ve doğum sonrası süreçte annelerimize emzirme ve anne sütü eğitimleri düzenli olarak verilmektedir.

Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik sağlık bakanlığının çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti verilen hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere “Bebek Dostu” hastaneler programı başlatılmıştır.

Doğum hizmeti verilen hastanemizde gebelikten itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgiler doğrultusunda eğitim almış sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastanemiz “Bebek Dostu Hastane” unvanını almıştır.

Emzirme danışmanlığı ve laktasyon polikliniğimiz Kadın Doğum ve Çocuk Ünitemizde 04.10.2019 tarihi itibariyle hizmet vermeye başlamıştır.

BOLU İZZET BAYSAL DEVLET HASTANESİ

EMZİRME POLİTİKASI

  1. DOĞUM KLİNİĞİ VE ÇOCUK ÜNİTELERİNDE ÇALIŞAN TÜM PERSONEL BAŞARILI EMZİRMEYE İLİŞKİN HASTANE POLİTİKASINI YÜRÜTMEKTEN SORUMLUDUR.
  2. TÜM SAĞLIK PERSONELİNE BU POLİTİKA DOĞRULTUSUNDA EĞİTİM VERİLİR.
  3. HAMİLE KADINLAR EMZİRMENİN YARARLARI VE YÖNTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLİR.
  4. DOĞUMDAN SONRAİ İLK 1 SAAT BEBEKLERİN ANNELERİ İLE TEN TEMASI SAĞLANARAK EMZİRMEYE BAŞLAMA KONUSUNDA YARDIMCI OLUNUR.
  5. TIBBİ GEREKLİLİK DIŞINDA ANNE İLE BEBEĞİN 24 SAAT BİR ARADA KALMALARI SAĞLANIR.
  6. ANNELERE ETKİN EMZİRME YÖNTEMLERİ GÖSTERİLİR. BEBEĞİN İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ ALMASI VE İKİ YAŞI VE ÜZERİNE KADAR UYGUN TAMAMLAYICI BESLENME İLE EMZİRMENİN DEVAM ETTİRİLMESİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLİR.
  7. ANNE VE BEBEĞİN AYRI KALMASI GEREKEN ÖZEL DURUMALRDA LAKTASYONUN DEVAMI İÇİN ANNELERE SÜT SAĞMA GEREKLİLİĞİ VE YÖNTEMLERİ ANLATILIR VE GÖSTERİLİR.
  8. TIBBİ NEDENLER DIŞINDA BEBEKLERE YİYECEK, İÇECEK, BİBERON VERİLMEMESİ KONUSUNDA ANNE VE YAKIN ÇEVRESİ BİLGİLENDİRİLİR.
  9. ANNE BEBEĞİNİ İSTEDİĞİ HER ZAMAN EMZİRMESİ KONUSUNDA DESTEK VERİLİR.
  10. KADIN DOĞUM POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN TÜM GEBELER EMZİRMENİN YARARLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLİR.
  11. ANELER TABURCUN OLDUKTAN SONRADA EMZİRMEYE DEVAM EDEBİLMELERİ VE KARŞILACŞACAKLARI SORUNLARI ÇÖZEBİLMELERİ, BEBEKLERİNİN VE KENDİLERİNİN KONTROLLERİNİ YAPTIRABİLMELERİ AÇISINDAN BAŞVURABİLECEKLERİ SAĞLIK KURULUŞLARI, ANNE DESTEK GRUPLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLİR.
  12. KURUMUMUZUN TÜM BİRİMLERİNDE BEBEK FORMÜLLERİNİN PAZARLANMASI İLE İLGİLİ ULUSLARARASI YASA BENİMSENMİŞ VE UYGULANIYOR OLMALIDIR.

Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi

Hastanemiz yenidoğan yoğun bakımda bebekleri yatan, yeni doğum yapan anneleri anne sütü konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olmasının sağlanması nedeniyle "Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi" unvanı verilmiştir.
Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan tüm sağlık personelimiz anne sütü ve emzirme danışmanlık eğitimini almıştır. Anneler, emzirmenin yararları ve yöntemleri, emzirmenin nasıl olacağı, bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri, memenin sağılması ve uygun saklama koşulları hakkında bilgilendirilmektedir. Serviste anne bebek birlikteliği için uygun koşullar sağlanmaktadır. Bu amaçla uzaktan gelen annelerimiz için anne otelinde konaklaması imkanı mevcuttur.

BOLU İZZET BAYSAL DEVLET HASTANESİ 
YENİDOĞAN YOĞUN BAKIMLAR İÇİN EMZİRME POLİTİKAMIZ

  1. BOLU İZZET BAYSAL DEVLET HASTANESİ OLARAK KURUMUMUZDA YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİ İÇİN BEBEKLERİN ANNE SÜTÜ ALMALARINI TEŞVİK EDEN YAZILI BİR POLİTİKA OLUŞTURULMUŞ OLUP YOĞUN BAKIMDA ASILIDIR.

  2. KURUMUMUZDA YENİDOĞANYOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE ÇALIŞAN TÜM SAĞLIK PERSONELİ ANNE SÜTÜ VE EMZİRME KONULARINDA DANIŞMANLIK EĞİTİMİ ALMIŞ VE BU DANIŞMANLIĞI VEREBİLME BECERİSİNE SAHİPTİR. BU EĞİTİM DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIĞI VE RİSKLİ BEBEKLERİ DE İÇERMEKTEDİR.

  3. KURUMUMUZDA ANNELER, EMZİRMENİN YARARLARI VE YÖNTEMLERİ, EMZİRMENİN NASIL OLACAĞI BEBEKLERİN AYRI KALDIKLARI DURUMLARDA SÜTÜN SALGILANMASINI NASIL SÜRDÜREBİLECEKLERİ, MEMENİN SAĞILMASI VE SÜTÜN SAKLANMA KOŞULLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR. BEBEĞİN İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ ALMASI VE İKİ YAŞI VE ÜZERİNE KADAR UYGUN TAMAMLAYICI BESLENME İLE EMZİRMENİN DEVAM ETTİRİLMESİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLİR.

  4. KURUMUMUZDA BEBEK DOĞDUKTAN SONRA ANNE BEBEĞİNİ EMZİREMİYORSA, İLK 6 SAAT İÇİNDE ANNENİN MEMELERİNİN SAĞILMASI VE TAKİBİ HER 2-3 SAATTE TEKRAR EDİLEREK SÜT ÜRETİMİ İÇİN MEMELERİN GEREKLİ UYARI SAĞLANMASI ANNELERE ÖĞRETİLMEKTEDİR.

  5. KURUMUZDA TIBBEN GEREKLİ OLMADIKÇA (ANNENİN OLMAMASI YA DA ANNE SÜTÜNÜN KONTRENDİKE OLDUĞU DURUMLARDA) YOĞUN BAKIMDA TEDAVİ GÖREN BEBEKLERE KENDİ ANNESİNİN SÜTÜ VERİLMEKTEDİR. ANNE MEMESİNİ ALAMAYACAK BEBEKLERDE BESLENME KAP, ENJEKTÖR VEYA NAZOGASTRİK SONDA İLE YAPILMAKTADIR. ANNE MEMESİNİ ALABİLECEK DURUMA GELEN BEBEKLER HEMEN EMZİRMEYE BAŞLANMAKTADIR. ANNE SÜTÜNÜN YETERSİZ OLDUĞU DURUMLARDA EMZİRME DESTEKLEYİCİLERİ İLE RELAKTASYON SAĞLANMAKTADIR.

  6. KURUMUZDA YENİDOĞAN ÜNİTELERİNDE ANNE – BEBEK BİRLİKTELİĞİ İÇİN UYGUN KOŞULLAR SAĞLANMAKTADIR.

  7. KURUMUZDA YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM SERVİSLERİNDE ANNE VE BEBEK OLABİLDİĞİNCE TEN TENE TEMAS ETMEKTE VE KANGURU BAKIMINA ÖNEM VERİLMEKTEDİR. KANGURU BAKIMINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER TEMİN EDİLMİŞ OLUP, ANNE VE BEBEK ARASINDA TEKNİK ARACILAR VE AYRINTILAR AZALTILMIŞTIR.

  8. KURUMUMUZ TÜM BİRİMLERİNDE BEBEK FORMÜLLERİNİN PAZARLANMASI İLE İLGİLİ ULUSLARARASI YASA BENİMSENMİŞ VE UYGULANIYOR OLMALIDIR.