Hipertansiyon hakkında bilgilendirme
17 Şubat 2022


Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Zafer KÖK hipertansiyon hakkında önemli bilgiler verdi.

 


  • HİPERTANSİYON HAKKINDA BİLGİLENDİRME - UZM. DR. ZAFER KÖK.jpg


HİPERTANSİYON NEDİR?

Gün içerisinde kan basıncının yüksek seyretmesi ve kan basıncı ölçümünde 140/90 mm Hg’nın üzerinde olması HİPERTANSİYON olarak adlandırılır. Hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Tüm dünyada her 3 kişiden birinde hipertansiyon tanısı mevcuttur. Yüksek tansiyon sinsi bir hastalıktır. Genellikle belirti vermeden ortaya çıkar ve her yaştan kişide görülebilir. Bu nedenle 'sessiz katil' olarak adlandırılır.

HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipertansiyonun belirtileri arasında; özellikle ense ağrısı şeklinde ortaya çıkan baş ağrısı, bulanık görme, çift görme, kulak çınlaması, göğüs ağrısı, ayaklarda ve bacaklarda şişlik, baş dönmesi, burun kanaması, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik ve sık sık idrara çıkma vardır. Bu belirtileri yaşayanların mutlaka bir kardiyoloji uzman hekimine muayene olması gerekmektedir.

HİPERTANSİYON BAŞKA RAHATSIZLIKLARA YOL AÇAR MI?

Hipertansiyonun etkilediği organlar arasında kalp, beyin, gözler, böbrekler ve atardamarlardır. Bu nedenle hipertansiyon kalp krizi, inme, kalp yetersizliği, aort anevrizması (aort damarında büyüme), böbrek yetersizliği ve görme bozukluklarına neden olabilmektedir.

HİPERTANSİYON HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Hipertansiyonu olan hastaların hem hastalığı kontrol altında tutmak, hem de neden olabilecek diğer rahatsızlıklardan korunmak için az yağlı ve az tuzlu sağlıklı yiyecekler tüketmesi, fiziksel olarak hareketli bir yaşam sürüp egzersiz yapmaları, ideal vücut ölçülerini korumaları, kafein tüketimini azaltmaları, sigara kullanmamaları, stresli bir hayattan uzak durmaları, tedavilerine bağlı kalmaları ve kan basınçlarını düzenli takip etmeleri gerekmektedir.

"RİSK ALTINDA MIYIM? TANSİYONUMU ÖLÇTÜRMELİ MİYİM?"

Ailenizde hipertansiyon hastası varsa, yaşınız 40’ın üzerindeyse, obeziteniz varsa, sigara içiyorsanız, ailenizde şeker hastası varsa ya da şeker hastası iseniz,  gebe iseniz, tansiyonunuzu sık aralıklarla ölçtürmelisiniz.

Unutmayın!

Hipertansiyon ne kadar ölümcül bir hastalık olsa da tedavisi de bir o kadar kolaydır.