Bolu İl Sağlık Müdürlüğü’müze bağlı İzzet Baysal
Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve hastanemiz Başhekim Yardımcısı Op. Dr.
Güneş Tekten 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında en sık karşılaşılan kanser
türlerinden biri olan Kalın Bağırsak (Kolerektal) Kanseri hakkında farkındalık
oluşturmak için bilgiler verdi.
* Kalın Bağırsak Kanseri (Kolorektal Kanser),
Kanser hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya
çıkan bir hastalıktır. Ülkemizde kalın bağırsak kanserleri, tüm kanserler
içerisinde üçüncü sırada yer almaktadır.
* Aşırı kilolu veya obez olmak,
* Fiziksel olarak aktif olmamak,
* Fazla miktarda işlenmiş (sosis, salam ve benzeri)
veya işlenmemiş kırmızı et (sığır, kuzu, karaciğer ve benzerleri) tüketmek,
* Sigara dâhil tütün ürünlerini kullanmak,
* Fazla miktarda alkol almak kanser riskini
artırmaktadır. Genellikle hastalık ilerleyince belirti vermektedir. Bu yüzden
tarama, polipleri ve kanseri erken teşhis edebilmek açısından önemlidir.
* Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi
değişikliklerin olması ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi,
* Bağırsakların tam boşalmadığı hissi,
* Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı) görülmesi
ve/veya dışkı renginde koyulaşma,
* Karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz
şikâyeti,
* Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı,
* Güçsüzlük ve yorgunluk sık görülen
belirtilerdendir. 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis,
Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile
Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti ile hızlı, pratik ve
güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak yapılmaktadır. 50-70 yaş
arasında kişilere, her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir.
Ailede kalın bağırsak polipleri, kalın bağırsak
kanseri, ülseratif kolit, Crohn Hastalığı ya da kalıtsal polipozis veya
polipozis dışı sendrom öyküsü olan bireylerde 40 yaşından itibaren taramaya
başlanmaktadır. Kalın bağırsak kanserini önlemek için atılması gereken en
önemli adımlardan biri tarama olmakla birlikte; Sağlıklı kiloda kalmak ve bunu
sürdürmek taze meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, posa içeriği yüksek
besinlerin tüketimini artırmak, günde 30-60 dakika orta düzeyde fiziksel
aktivite yapmak (tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi), Sigara ve alkol
kullanmamaktır.